24 Ocak 2014 Cuma

MVC Teknolojileri

ASP.NET MVC View Engine
Uygulamamızda geliştirdiğimiz önyüzün (.aspx, .cshtml) dosyalarını yorumlar. Varsayılan olarak Razor geliyo fakat MVC ile .aspx dosyalarını kullanmak mümkün bunun için varsayılan viewengine olarak WebFormViewEngine seçilmesi gerekiyor ama önerilmiyor. Kendi viewengine kodunuzu yazarak .isoft uzantılı bir dosyanın web’te nasıl görüntüleneceğini belirtebilirsiniz.
1.       System.Web.Razor
CSS Framework
Uygulamamızdaki önyüzü geliştirirken, görselin standart olması ve hızlı bir şekilde geliştirilebilmesi için kullandığımız CSS kütüphaneleri bu kategoride. Şu anlık popüler olan kütüphane Twitter’daki çalışanlar tarafından geliştirilen Bootstrap. Bunun yanında bir kaç alternatif daha var fakat bunlar genellikle Bootstrap altyapısını kullanıyorlar.
1.       Bootstrap
2.       Pixelkit
ORM (Object-Relational Mapping)
Uygulamamızda iş katmanı ile veri katmanı arasındaki bağlantıları yapmak ve bu katmanı projeden soyutlamak amaçlı kullanabileceğimiz yapılara ORM diyoruz. ORM’lerin avantajları arasında katmanların birbirinden ayrılmasını kolaylaştırması, tekrar eden kodu minimuma indirmesi, kolay kullanılması ve kendi içinde yaptığı cache mekanizmaları var. Bu kategoride iki tane önemli oyuncu var.
1.       Entity Framework
2.       NHibernate
Javascript Framework for Data
Uygulamamızda iş katmanı ile sunum katmanı arasındaki bağlantıları kurmak ve network trafiğini minimuma indirip önyüzdeki veri işleme zorluğunu azaltmak için kullandığımız kütüphaneler bu kategoride yer alıyor. Özellikle RESTfull servislerle çalışan websiteleri üzerinde önemli bir yer tutuyorlar.
1.       AngularJS
2.       BackboneJS
3.       KnockoutJS
4.       EmberJS
Javascript Frameworks
Javascript ile uzun bir şekilde yapacağımız işleri bizim için kısaltan kullanışlı frameworkler.
1.       jQuery
2.       MooTools
3.       Underscore.js
Log Framework
Uygulamamızdaki kayıt tutma işini bizler için yapan, bu işi kolaylaştıran kütüphaneler.
1.       NLog
2.       log4net
Client Side Programming Languages
Aslında bu kategorinin adı tam doğru olmasa da kullanıcı tarafında javascript uygulamalar geliştirmek için yardımcı programlama dillerine ya da sadece scriptlere ihtiyacımız oluyor. Bunun sebebi javascript ile düzgün bir class yapısının oluşturulmasının zor olması. Bu kategoride de kısıtlı alternatifimiz var.
1.       TypeScript
2.       Dart
3.       CoffeeScript
UI Tools
Önyüz geliştirirken kullanılabilecek hazır tablolar, raporlar gibi MVC’nin bize sunmadığı hazır kontroller sunan firmalar.
1.       Telerik
2.       DevExpress
3.       Infragistics
Client-Server Frameworks
Aslında gerçek zamanlı uygulamalar yazmak istediğinizde kullanmanız gereken bu kütüphanelere en bilindik örnek nodejs. Nodejs’yi ne zaman kullanmanız gerektiğiyle ilgili en sade tanım: Aynı anda çok fazla sayıda ve çok az CPU kullanan istekleri karşılamak için kullanabilirsiniz. Sohbet programı, online oyunlar gibi çözümlerde kullanılabilir.
1.       node.js
Test Frameworks
Projemizde yazdığımız kodları test etmek için aşağıdaki kütüphaneleri kullanabiliriz.
1.       NUnit
2.       NCrunch

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder